Понеділок, 06.05.2024, 22:30
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

ДДТ - дитячих  душ  творці


Головна » 2014 » Квітень » 28 » Дзвони Чорнобиля
16:10
Дзвони Чорнобиля

 Чорнобиль лиш маленька віха

 Загрозливої для людей біди

 Він є відлунням ядерного віку

 Й, можливо, є  в нім майбутнього сліди.

В історії нашого народу є чимало скорботних дат, спогадів, які пронизують серце гострим болем. Одна з них – 26 квітня, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті трагедія Чорнобиля. Ця біда назавжди залишиться у пам’яті людей, як застереження того, що науково-технічний лассах може приносити і гіркі плоди. Людство ще не знало техногенно-екологічної катастрофи таких масштабів.

Молоде покоління не має права забувати цю страшну трагедію. Ми повинні знову і знову усвідомлювати всю відповідальність за свої дії перед нащадками. Саме тому в період з 22 по 25 квітня в загальноосвітніх закладах району за безпосередньої участі 3597 учнів пройшли тематичні заходи.

Шкільний прес-центр Незабудинської СШ напередодні 25 квітня організував конкурс стіннівок на тему «26 квітня – День скорботи», а для учнів молодших класів було проведено конкурс малюнків «Природа і ми». Бібліотекар школи Полохач Т.М. підготувала для учнів 1-11 класів тематичну виставку «А думалось, що атом той слухняний». 23 квітня паралельно відбулося ще два заходи: учні 10 та 11 класів під керівництвом вчителів української літератури взяли участь в конференції «Трагедія Чорнобиля в житті та літературі», а учні 5-7 класів переглянули кінофільм «Мужність і біль Чорнобиля». В класних колективах було проведено тематичні години спілкування, а емоційною крапкою всіх заходів стала лінійка пам`яті «Гіркий полин Чорнобиля».

           25 квітня в усіх класах Жданівської СШ  пройшли уроки мужності, головною ідеєю яких стало твердження, що людина відповідальна за майбутнє нашої Землі і прийдешніх поколінь. Скорботні слова пам’яті, сумна статистика та документальні кадри фільму стали переконливими аргументами того, що кожен житель планети є причетним до процесів, які відбуваються в природі. І сьогодні людство має об’єднатися у спільному пошуку шляхів порятунку від загрози не лише атомної катастрофи, а й екологічного лиха взагалі.

          На  загальношкільній  лінійці  з нагоди 28-ї річниці Чорнобильської трагедії, що пройшла  у Військовій СЗОШ  Литвинець А. та Базюкевич Ю. ознайомили учнів з історією  трагедії, яка трапилась на  Чорнобильській атомній станції. Хвилиною мовчання  пом΄янули 

всіх, хто згорів у реакторі, хто помер  від  великої дози  опромінення, рятуючи світ  від  радіаційної чуми.  Насамкінець учні запалили свічу пам΄яті. Плахота  Є. прочитала молитву тяжко хворої дитини, яка бореться за життя і  просить  Бога дати їй надію. По класах пройшли уроки мужності на тему «Тривожні дзвони Чорнобиля». Учнівський прес – центр  випустив шкільну газету, присвячену чорнобильцям  - ліквідаторам.  

У бібліотеці була створена виставка художніх творів, фотографій та плакатів щодо висвітлення подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Для учнів 11 та 10 класів відбулося  засідання  круглого  стола «Чи завжди мирний атом – мирний?»  Для  учнів 9 класу було проведено екологічний урок «Чорнобильський слід на землі».

            25 квітня 2014 року в Новопокровській СШ відбулася  урочиста лінійка до 28-ї річниці Чорнобильської трагедії під назвою «Чорнобиль не має минулого часу». Потім відбувся єдиний урок патріотизму «Чорнобильський слід на Землі». Під час якого учні переглянули документальний фільм «Що ми знаємо про Чорнобиль?». В лассах проведені тематичні години спілкування: «Герої  Чорнобиля», «За декілька хвилин до катастрофи», «Життя заради життя». Бібліотекар школи разом з активом бібліотеки запросила учнів відвідати виставку книжкових та архівних матеріалів під назвою «Людська шана та вдячність героям-ліквідаторам».

         У Тритузнянському НВК до вшанування річниці Чорнобильської аварії було проведено єдиний урок «Біль Чорнобиля»,  учні відвідали книжкову виставку на дану тематику, підготовлену бібліотекарем Пилипенко В.В. та мали змогу переглянути презентації у комп’ютерному класі.

             Учні Солонянської СШ №2 після закінчення лінійки-реквієму поклали квіти до пам’ятного знаку героям Чорнобилю, що розташований в центрі селища Солоного. Шкільний прес-центр випустив тематичну шкільну газету «Вулик», в якій висвітлив інформацію про героїв-ліквідаторів аварії, що проживають на Солонянщині, а також взяв участь в оформленні інформаційного стенду.

                 24 квітня в Микільській на Дніпрі СШ пройшла зустріч з героями-ліквідаторами  аварії на Чорнобильській АЕС, а також година запитань та відповідей для старшокласників «Чорнобильська трагедія».

              25 квітня учні 8-11 класів Василівської СШ-інтернату стали учасниками усного журналу «Чорнобиль – біль України» та  переглянули документальний фільм «За хвилину до катастрофи».

         Педколектив Петриківської НСШ творчо підійшов до планування та проведення тематичних заходів. Після інформаційної лінійки  та уроку мужності, в якому взяв участь ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС Олександрук Н.С.,  учні 9 класу взяли участь в диспуті «Ціна життя». Цікавою та пізнавальною була для учнів школи виставка художніх та фоторобіт під назвою «Чорнобиль сьогодні».

             В Аполонівській НСШ також  були проведені заходи, присвячені 28-річниці аварії на Чорнобильській АЕС : єдині уроки, лінійка пам’яті «Останній крик журавля», конкурси  дитячих малюнків на тему «Чорнобиль – очима дітей» та відео-слайдів «Чорнобиль – чорна біль», було обладнано бібліотечну виставку.

             У Миропільській НСШ був проведений урок на тему «Чорнобиль не має минулого». Вчитель початкових класів Борисова Т.В. поширила знання учнів про Чорнобильську трагедію, наголосила про потенційну небезпеку радіації для усього живого. Учні та вчителі переглянули документальний фільм, який повідомляв про небезпечну дію  радіації на навколишнє середовище, та про те, як відбувалася ліквідація аварії на Чорнобильській АЕС.  Також Тетяна Володимирівна провела практичне заняття під час якого вчила дітей

застосовувати у повсякденному житті елементарні радіаційно-гігієнічні навички: вдягати провогазник, надавати допомогу потерпілому, який втратив свідомість тощо.

         Під керівництвом педагогів школи учні Котлярівської НСШ під час єдиного уроку переглянули документальний фільм про Чорнобильську катастрофу та переглянули виставку в інформаційному куточку «Герої Чорнобиля».

Всі заходи, що були проведені в загальноосвітніх закладах Солонянського району, були проведені з метою вшанування подвигу ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, виховання підростаючого покоління на прикладах самовідданості і жертовності учасників трагедії.    Герої  Чорнобиля вже відомі всьому світові. Багато з них навіки стали на свої нові пости і стоять у бронзі, граніті та сталі.

Т.А.Грабко,

методист Солонянського РНМК

Переглядів: 2347 | Додав: lady | Теги: Чорнобиль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Годинник
Меню сайту
Календар
Готуємось до...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Статистика