Субота, 04.05.2024, 12:31
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

ДДТ - дитячих  душ  творці


Головна » 2014 » Січень » 23 » Величний День злуки
18:34
Величний День злуки

                                Хай собори на руїні стануть там, де ти прорік

Незалежній Україні – слава нині і повік

  Двадцяте століття залишило нам у спадок вершинні події минулого, які, віддаляючись, не втрачають своєї значущості та актуальності, потребуючи осмислення сконцентрованого в них історичного досвіду боротьби українства за свободу, незалежність, державність. До таких подій належить 22 січня 1919 року - день ухвали Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом - Днем Соборності. Традиційно щороку 22 січня в закладах освіти відбувається вшанування одного з найважливіших днів в історії українського народу. Ця дата відіграла значну роль у становленні, розвитку та зміцненні Української державності, формуванні та утвердженні української самостійної соборної держави. Цей день є особливим, оскільки він зміг в собі об’єднати дві різні за змістом, але єдині по духу історичні події. Які багато в чому визначили подальшу долю України.

Цього року 22 січня в Незабудинській середній школі відбулася святкова лінійка «Задзвеніли срібним дзвоном голоси Свободи», присвячена цій знаменній події в історії української держави, виставка літератури на тему «Соборність України: від ідеї до сьогодення» та конкурс малюнків «Суверенна моя Україна» (5-7 класи).

В Привільнянській СШ саме з цієї нагоди був розроблений та реалізований комплексний план заходів: тематична лінійка «Соборна країна! Одна Україна!», конкурс художніх композицій «Символіка України». Також, у  школі пройшли уроки патріотичного виховання «Соборна мати - Україна одна на всіх, як оберіг» у 5-11 класах, уроки-спілкування «Державні символи України» (2-4 класи), «Діти єднають Україну» (5-8 класи), «Україна – соборна незалежна держава» (9-11 класи), конкурс творчих робіт, присвячених історії національно-визвольної боротьби початку XX ст. в Україні, творів-есе «Єдина держава від Львова до Києва», виставки дитячих малюнків, стіннівок, плакатів, виставки-презентації «Я славлю свою рідну Україну» (5-9 класи), конкурс художніх композицій «Символіка України».

22 січня у Петриківській НСШ відбулася святкова лінійка, присвячена Дню Соборності України та Єдині уроки «Подія, що пережила час!», організовані виставки літератури «Соборна Україна – від ідеї до життя».

Вже традиційно в Солонянській СШ №2  у цей день проходить єдиний урок на тему: «Соборна мати-Україна, одна для всіх, як оберіг», по закінченню якого всі учні та вчителі утворюють символічний ланцюг-єднання. Цього року відбулося ще й урочисте підняття державного прапору України, яке здійснили кращі учні школи Рига Сергій, Федоровська Анастасія та Грінько Каріна.

У  стінах  Новопокровської СШ  пройшла урочиста лінійка «Соборна Україна: від ідеї до життя». Виступаючі наголосили, що майже 100 років тому слово «соборність» було відоме в історії українського народу, але святковим днем українського календаря воно стало тільки віднедавна. Із захопленням сприйняли учні емоційний виступ – звернення до молодого покоління директора школи Козакова В.О, який наголосив, що саме вони, сьогоднішні випускники, будуватимуть високорозвинену державу, яка має свою історію, багату культуру, мистецтво… Емоцій учням  додав марафон української пісні, проведений педагогом-організатором школи Беєм М.П..

Першим уроком 22 січня 2014 року у всіх класах Сурсько-Михайлівської СШ було проведено єдиний урок патріотизму  на тему «Задзвеніли срібним дзвоном голоси Свободи». Класні керівники розповіли учням про історичні факти, які передували цій даті, про події 1918-1919 років, ще раз нагадали учням про значення цієї події для українського народу. Цікаво пройшов урок у 7-8 класах, де учням було запропоновано взяти участь у тематичній вікторині.  Діти пригадали імена тих визначних людей, котрі боролись за єдність українських земель.  Класний керівник 9 класу Тютюра Г.А. під час проведення заходу використала ігрові форми роботи. Учні продемонстрували своє бачення об’єднання УНР та ЗУНР. Також розповіли цікаву історію державної символіки.

Також було проведено тематичну лінійку з урочистим винесенням Державного прапору. Учні декламували вірші та створювали урочистий настрій, а вчителька історії Біжко І.М. докладніше розповіла про події 1919 року з історичної точки зору.

Також протягом тижня у шкільній бібліотеці було організовано тематичну виставку літератури. Учні могли отримати інформацію про М. Грушевського, П. Скоропадського., В. Винниченка, С. Петлюру, П. Андрієвського  та інших історичних  постатей, що зробили свій внесок у об’єднання українських земель.

Тож хай це свято Злуки чи Соборності

Відродить наші паростки духовності,

Додасть любові до землі й народу

І допоможе цінувать свободу!

       Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки це не тільки зовнішня суспільна потреба, а й наш моральний обов’язок берегти світлу пам'ять незліченних жертв, принесених українським народом на алтар незалежності, соборності, державності. Впевнена, що цей день приніс всім учням, педагогам  світле почуття радості від усвідомлення власної причетності до розбудови нашої держави!

Переглядів: 631 | Додав: lady | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Годинник
Меню сайту
Календар
Готуємось до...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Статистика