Субота, 04.05.2024, 00:03
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

ДДТ - дитячих  душ  творці


Головна » 2013 » Грудень » 13 » А пaм'ятать ми будемо завжди!
13:21
А пaм'ятать ми будемо завжди!

"Хай пам'ять про подвиг народу у серці нащадків живе".      Під такою назвою пройшов виховний захід до 70-річчя визволення села Широке від німецько – фашистських загарбників у Комунальному закладі освіти «Широчанська неповна середня загальноосвітня школа І-ІІ ступенів».

       До цього дня громада села Широке,  учнівський та педагогічний колектив Широчанської НСЗШ готувалися ретельно, і з великим хвилюванням, адже це подвійний знаменний ювілей – 70 років визволення села від гітлерівської окупації та 30 років заснування шкільного музею бойової слави 27-ї стрілецької дивізії ім. Б.Хмельницького, яка визволяла наше село.

      Напередодні школярі активно включилися в акцію «70 ЗІРОЧОК ОСЕНІ», під час якої на шкільних ділянках та біля братської могили висадили яскраві хризантеми. Був проведений конкурс дитячого малюнку «Війна очима юних». Тут активність проявили учні 1, 2 та 4 класів, а переможцем став учень 7 класу Баштанник Коля. Школярами були прибрані території біля обеліска та братської могили. До учасників війни, дітей війни, вдів - фронтовичок учні завітали зі словами подяки та глибокої пошани. 

В день визволення, на урочистості в шкільний музей завітали  діти війни нашого села, які пережили жахи окупації, засновниця музею Кошляк Р.І., директор СТОВ «Вікторія» Булкін С.І.,сільський голова Баралей Ю.Я.,голова районної ветеранської ради Оришака Г.О., директор музею історії Солонянського району Данильченко Н.В., кореспондент районної газети «Вперед» Радчук І.М., голова Широчанської ради ветеранів ІващенкоІ.І. та ін..

 Проникливо звернулися до присутніх гуртківці Супряга Каріна, Бондар Роман, Олексенко Ірина, Загоровець Сергій, Васильченко Діана і Мацюк Яна. 

До тебе, людино, звертаюсь:

Залиш на хвилинку щоденні турботи.

З собою побудь у глибокій скорботі,

Згадай чоловіка , дідуся чи брата,

Дружину, сестру чи посивілу матір.

Керівник гуртка «Пам’ять» Свищук С.М. привітала всіх зі славним подвійним ювілеєм, поділилася спогадами про те, як учні школи під керівництвом вчителя української мови Кошляк Р.І. створювали такий чудовий музей. За 30 років існування він поповнився багатьма експонатами, документами. В 2013 році як найкращий шкільний музей району номінований на участь в обласному конкурсі на кращу 3D музейну панораму.

         За давньою шкільною традицією в стінах музею відбулася урочиста посвята учнів 5 класу до лав гуртка «Пам’ять». Вони дали клятву гуртківця і з рук Іващенка І.І. та  Кошляк Р.І. отримали членські посвідчення. Голова ради ветеранів Іващенко І.І. поділився своїми дитячими спогадами про війну і побажав дітям миру та успіхів в їх головній праці - навчанні. Кошляк Р.І. привітала всіх зі святом і передала до музею від доньки ветерана Дергунова М.П. новий експонат – піджак фронтовика з бойовими нагородами. На жаль, рік тому перестало битися серце останнього нашого ветерана.    

Директор школи Костенко Н.П. прочитала звернення  віце-прем’єр – міністра України Вілкула О.Ю. до жителів Дніпропетровщини на честь 70-річчя форсування Дніпра та визволення Дніпропетровської області та передала від керівника Солонянського районного науково – методичного кабінету Грекової  І.В. книгу  «Повік Герой в народі не вмира, який поліг на березі Дніпра…», видання якої здійснено за ініціативи Дніпропетровської ОДА. Вітали присутніх зі святом визволення села і голова районної ради ветеранів Оришака Г.О., і директор музею історії Солонянського району Данильченко Н.В.

Зі сльозами на очах слухали присутні гості виступ членів шкільного клубу «Пам’ять». На честь загиблих під час визволення села були запалені поминальні свічки.

 «Війна! Війна!» - кричали з болем діти,

Війна ввірвалась у людське життя.

І голосно заплакали розбиті,

Стривожені й сполохані серця.

         В ході свята учням  демонструвався  документальний фільм «Берег лівий, берег правий» із серіалу «Серце України», створеного режисером і сценаристом Олексієм Зотиковим за підтримки Віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула,  який  на початку кінострічки наголосив: «У фільмі немає нічого вигаданого. Це живі реальні історії та долі людей. Сьогодні ми разом пишемо історію часу, в якому живемо. І вона ґрунтується на подвигах тих, кого ми побачили в унікальних кадрах фільму». Фільм справді приголомшив глядачів своєю глибиною, правдивістю, емоційною подачею матеріалу. Сьогодні, дивлячись на кадри фільму, на повні сліз очі ветеранів, глибше усвідомлюєш, яку трагедію переніс наш народ у роки війни. Скільки жертв поклав на вівтар Перемоги. Усі, хто живуть у наш час, і всі наступні покоління не повинні забувати, якою гіркою ціною дісталося мирне небо над нашою головою.

         Після перегляду фільму відбулося покладання  квітів до братської могили загиблих бійців та обеліску полеглих односельчан.

Минають дні, стрімкі минають роки,

А памятать ми будемо завжди

Про ті безсмертні подвиги високі

Дідів і прадідів у тій страшній війні!

На завершення свята в сільському клубі, який, доречі до дня визволення  з ініціативи директора СТОВ «Вікторія», депутата районної ради  від Партії регіонів Булкіна  С.І. було відремонтовано, відбувся святковий концерт з участю  військового ансамблю Державної спеціальної служби транспорту Новомосковської військової частини, який додав настрою, бадьорості всім жителям села.

Костенко Н.П.,

директор КЗО «Широчанська НСЗШ І-ІІ ступенів»







Переглядів: 581 | Додав: lady | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Годинник
Меню сайту
Календар
Готуємось до...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Статистика