Субота, 04.05.2024, 09:51
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

ДДТ - дитячих  душ  творці


Головна » 2013 » Жовтень » 22 » Хто забуває війну, той переживає її знову!
20:27
Хто забуває війну, той переживає її знову!
22 жовтня 2013 року в актовій залі ЦДЮТ зібралися ветерани війни та праці, старшокласники, вчителі історії, щоб згадати своїх земляків, родичів, хто не шкодуючи власного життя, став на захист Батьківщини, своєї сім′ї, друзів та близьких в роки Великої вітчизняної війни. Усім тим, хто пройшов вогняними шляхами війни, хто пішов у безсмертя і тим, хто зараз живе серед нас, було присвячено круглий стіл «Родинна пам'ять про війну». Ведучі свята Аделіна Халіярова та Ксенія Cабаєва повели мову про те, що 70 років над нами тихе, мирне небо. Ми радіємо, що можна спокійно навчатися, мріяти, жити. Але потрібно завжди пам’ятати, якою дорогою ціною завойоване наше щастя. Цю думку підтримав і ветеран війни та праці Строменко Дмитро Володимирович, який звернувся до учасників з вітальним словом. А далі - хвилина мовчання, терпка і гірка, як сльоза...
Про героїв-освітян Солонянщини, які захищали Вітчизну, розповіла Макієвська Тамара Юріївна, вчителька історії Солонянської СЗШ №1.   Про героїзм радянських воїнів та населення краю у форсуванні Дніпра в районі села Військове розповіла Глущенко Катерина, учасниця обласної конференції «Родинна пам'ять про війну», учениця 10 класу Військової СЗШ. Доречі, напередодні зібрання в пам'ять про героїчний подвиг солдатів під час форсування річки Дніпро, за ініціативи Партії регіонів, протягом жовтня 2013 року було проведено конкурс дитячого малюнку «Битва за Дніпро».На святі були нагороджені 8 авторів найкращих малюнків, чиї акварелі та графічні роботи беруть участь в обласному турі конкурсу. Серед учасників молодшої вікової групи було нагороджено: Савінова Максима (Новопокровська СШ), Недвигу Єгора (Жданівська СШ), Гаркушу Ростислава (Жданівська СШ), Мельник Дарину (Микільська на Дніпрі СШ). Серед учнів старшої вікової групи отримали відзнаки: Карабаза Олександр (Єлізарівська СШ), Іванічкіна Єлизавета (Сурсько-Михайлівська СШ), Третяк Анна (Жданівська СШ), Запухлий Вадим (Павлівська НСШ). Далі всі присутні переглянули фільм про історичні події поблизу села Військове. 
З вітальними словами до ветеранів та гостей круглого столу звернулися учні Жданівської СЗШ, які представили літературно-музичну композицію "Маки червоні", постановником якої булаЗДВР Шатова Ольга Іванівна. Круглий стіл продовжувався і про внесок воїнів-земляків рідного краю у перемогу над фашистськими окупантами емоційно розповіла Олена Мозуль, учениця 11 класу Єлізарівської СЗШ.   
Війна завітала непроханою гостею в кожну українську сім′ю. Чоловіки пішли на фронт, жінки з дітьми залишилися в окупації, молодь силою вивозили в концтабори. Про страшні події, що спіткали одну з українських родин в роки війни повела мову Шуригіна Каріна, учениця 11 класу Березнуватівської СЗШ. Учасникам зібрання вона презентувала своє дерево роду.   
Величезну пошукову роботу здійснюють учні Дзержинівської СЗШ. Дякуючи їх праці зібрано та збережено сотні свідчень, документів, експонатів. Свій досвід роботи учні узагальнили в проекті «Портрети героїв-земляків у воєнних подіях Великої Вітчизняної війни», який  презентувала учениця 10 класу Калюта Сніжана.                
Не забувають  і учні Башмачанської СЗШ своїх земляків. Яків Ярошенко розповів про героїзм радянських льотчиків-земляків у роки Великої вітчизняної війни, зокрема про Фереса Лепеленка, випускника Качинського льотного училища, який був побратимом Василя Сталіна. 
Нагадуючи про героїчне минуле, сто­ять пам’ятники, обеліски, палає вічний во­гонь. Камінь і граніт бережуть пам’ять про воїнів, партизанів, підпільників, які загинули в роки війни. Імена героїв носять нині мирні вулиціСолоного: Терентьєва, Усенко, Комарова,Голуба… Яценко Владислав, учасник обласної конференції «Родинна пам'ять про війну", учень 10 класу Солонянської СЗШ №2 розповів про діяльність населення краю у партизанських загонах та їх участь у русі опору на Солонянщині та зачитав "Звернення до однолітків".
Страшні сліди залишила війна. На території України в руїни і згарища було перетворено 714 міст, 28 тисяч сіл. У роки війни в Україні загинув кожен шостий громадянин. Скільки горя і страждань за цими цифрами! 1418 днів і ночей ішли воїни вогненними дорогами війни. Кожен день, як рік, як сторіччя. Усе витримали і перемогли. Перемогли тому, що відстоювали право на життя. Дорогою ціною дісталася нам перемога.
Щоб вшанувати пам'ять загиблих учасники зібрання вирушили до меморіалу невідомому солдату де поклали до підніжжя квіти та зробили фото на пам'ять. 
         

Переглядів: 526 | Додав: lady | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Годинник
Меню сайту
Календар
Готуємось до...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Статистика