Четвер, 09.05.2024, 11:08
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

ДДТ - дитячих  душ  творці


Головна » 2013 » Січень » 25 » День Тетяни
01:11
День Тетяни
25 січня цього року відзначається  75 років з дня народження видатного артиста, співака, музиканта, поета - Володимира Семеновича Висоцького, якого поправу називають людиною-легендою, людиною-епохою. В цей день хочемо привітати з днем ангела всіх колег, хто носить ім'я "Тетяна", а також всіх нас, адже в різний час ми були студентами і зберігаємо в душі спомин про свої молоді роки. 
Хоть время массовых гуляний
Под Новый год уже прошло
Восьмое марта с Первым мая
Еще довольно далеко,
Но в праздничное межсезонье
Мы не впадем в тоску и лень.
Вот мы проснемся с Вами завтра,
А на дворе - Татьянин день!
Пусть нет застолий и салютов,
Парадов нет и шествий нет.
Шумят училища и институты
Гуляет радостный студент!
Весела вдача, любов до свободи, прагнення жити сьогоднішнім днем - ці риси притаманні студентам усіх часів і народів. Традиція святкування Дня студента 25 січня родом із Санкт-Петербурга й Москви. Саме в Тетянин день, 12 січня (25 за Григоріанським календарем) 1755 року, імператриця задовольнила прохання графа Івана Шувалова про відкриття в Москві університету, про що й підписала відповідний указ. А великомучениця Тетяна стала небесною патронесою студентів.
Навмисно так вийшло чи ні - сказати складно. Але вийшло символічно: великомученицю Тетяну завжди вважали заступницею студентів. Походила вона із знатної римської сім'ї, батько дівчини був християнином і виховав її відповідно. Було це в ІІІ столітті нашої ери - у часи переслідувань християн. Тетяну схопили й катували - а вона лише молилася за своїх катів. Тортури не приносили дівчині ніякої шкоди. Навіть голодний лев, випущений із клітки, ліг біля її ніг і замуркотів, мов кошеня. Побачивши таке, мучителі зрозуміли багато... І самі стали християнами.
Ситуація вийшла патова: влада просто не знала, що робити. Чутки в Римі розповзалися швидко, і заборонена релігія завдяки Тетяні, набувала все більше прихильників. Урешті-решт було вирішено стратити християнку мечем. Цього разу дівчина таки померла, але факел віри, запалений нею, горить і до цього дня.
Однак повернімося до Московського університету. Тетянин день відзначали в Москві з розмахом: після короткої офіційної церемонії в університеті розпочинали масові народні гуляння. Але потім, коли університети з'явились у багатьох містах, Тетянин день став святом усіх студентів, про що було видано відповідний імператорський указ. 

Переглядів: 731 | Додав: lady | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Годинник
Меню сайту
Календар
Готуємось до...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Статистика